Wat is LARP?
LARP staat voor Live Action Role Playing (Levend Rollenspel). Ook wordt de term LRP gebruikt (minder gericht op de actie, meer op roleplay zelf), welk principe we voor dit evenement hanteren. Het is een vorm van improvisatietheater waarin je zelf een karakter verzint en vervolgens in de huid kruipt van het door jouw verzonnen personage.
Op een evenement is er vaak een verhaal dat van tevoren door de spelleiding is bedacht. Dit verhaal kan allerlei vormen aannemen, zoals het kasteel van de koning terugwinnen, een moordmysterie ontrafelen of spioneren bij de vijand.
Er zijn twee soorten karakters op een evenement: Player Created Characters (PC) en Non-Player Created Characters (NPC). Een PC karakter bedenk jezelf en jij bepaalt hoe het karakter omgaat met dilemma’s en uitdagingen. Alleen jij hebt invloed op wat er gebeurt met het karakter en hoe je met andere personen omgaat.
De NPC karakters zijn bedacht door de spelleiding: Zij zetten het verhaal neer en zorgen dat de wereld tot leven komt. Als de PC karakters in een kasteel van een edelman aankomen, zijn de NPC karakters bijvoorbeeld de bedienden. Of zij zijn de bandieten die een hinderlaag in het bos hebben gelegd om de spelers te overvallen. Door met NPCs te praten kun je als PC karakter informatie verzamelen en meer te weten komen over je omgeving.
Voorbereiding
Je hebt besloten dat je wilt gaan LARPen. En dan?
Het verzinnen van een karakter
De eerste stap is het verzinnen van een personage. Denk na over wat je wilt spelen. Wil je iemand zijn die goed kan vechten of lijkt een magiër je leuker? Daarnaast bedenk je wat voor persoon je karakter is. Is hij of zij moedig of juist bang? Wat wil je personage graag bereiken? Als laatste heeft elk personage ook al de nodige dingen meegemaakt en is op bepaalde plekken van de spelwereld geweest. Dit alles staat in de achtergrond van een personage (die je zo kort of uitgebreid kan maken als je zelf wilt). Stuur vooral je achtergrond naar de spelleiding op, wie weet gebeurt er wel wat mee!
Aan de slag met het regelsysteem
De tweede stap is jouw personage te vertalen naar het regelsysteem dat je op deze website vindt. Je kiest de aanleg en vaardigheden die bij jouw personage en zijn of haar achtergrond passen. Overigens valt deze stap vaak samen met het verzinnen van een personage. Misschien zie je wel een interessante vaardigheid die jou een idee geven voor een leuk personage.
Aankleding
Als laatste wil je er ook graag uit zien als je personage. Hiervoor heb je een kostuum nodig. Misschien gebruikt jouw personage ook nog wel de nodige attributen. Bijvoorbeeld een schrijver die altijd pen, papier en inkt bij zich heeft. Als jouw personage kan vechten, zal je ook een wapen nodig hebben. Het klinkt alsof je veel moet aanschaffen, maar er zijn genoeg mogelijkheden voor eenvoudige en goedkope kostuums etc.
Kostuums en accesoires
Onze spelwereld laat zich het beste beschrijven als een middeleeuwse fantasysetting. Om die sfeer ook goed neer te zetten, is een passend kostuum belangrijk. Vermijd spijkerbroeken, sportschoenen of te modern uitziende kleding.
Simpele zwarte kleding (een joggingbroek en T-shirt of long sleeve) is een goede basis voor je kostuum. Daarnaast hoeft een kostuum niet ingewikkeld te zijn. Een eenvoudig hemd met tuniek en mantel (voor hem en haar) of een simpele rok en hemd (voor haar) gecombineerd met een mantel is al genoeg.
Elk kostuum kan extra aangekleed worden met accessoires. Afhankelijk van wat je personage doet, heeft hij of zij bepaalde attributen bij zich. Een priester heeft misschien wel een symbool voor zijn heilige, kaarsen en een gebedenboek bij zich. En misschien heeft je personage wel speciale persoonlijke bezittingen, zoals een ring van zijn dode vader. Al een paar accessoires kunnen je personage extra tot leven brengen.
Er zijn verschillende manieren om je kostuum te verzamelen:
- Kijk eens in je eigen kast of die van iemand anders (je moeder, je vader, je oma, je opa, vriend of vriendin). Wie weet wat je vindt en wat bruikbaar is voor je kostuum.
- Op internet zijn een hoop eenvoudige patronen te vinden voor verschillende kledingstukken. Je hoeft daarvoor niet perse ervaring met naaien te hebben om ze te kunnen maken. Als er genoeg animo voor is, zijn wij van plan om een aantal knutselavonden te organiseren waar je o.a. hulp kan krijgen bij het maken van een kostuum.
- Je kan natuurlijk ook dingen kopen. Er zijn bepaalde winkels die speciale LARP spullen verkopen (zie links), maar vergeet ook niet te kijken bij een tweedehands winkel of op marktplaats. Daar zijn vaak heel goedkoop interessante en leuke dingen te vinden.
Wapens
Bij LARP gebruiken we speciale schuimrubberen wapens met glasfiber kern om gevechten uit te spelen. Er bestaan ook speciale regels voor het gebruik van deze wapens. Je kan zelf een wapen aanschaffen of lenen van iemand die ook aan LARP doet. We hebben geregeld dat je een wapen kan huren voor een klein bedrag op het evenement zelf.